Bir cümlede Tuhaf Gelecek;

Tuhaf zamanlar için tuhaf bir proje.

Bir paragrafta Tuhaf Gelecek;

Tuhaf Gelecek, Ahmet A. Sabancı’nın günümüz ve yakın gelecek üzerine başlattığı eleştirel ve kuramsal bir projedir. Projenin amacı günümüzde olan bitenleri, yakın gelecekte bizi neler beklediğini, ne gibi sorunların içinde olduğumuzu ve ne gibi sorunlarla baş etmemiz gerekebileceğini felsefe, teori ve kurgu yoluyla araştırmak ve bunların Türkçe tartışılabildiği bir platform yaratmaktır.

Birkaç paragrafta Tuhaf Gelecek;

Tuhaf zamanlarda yaşıyoruz ve çok daha tuhaf bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Buna rağmen, geçmişe kıyasla günümüzde gelecek üzerine yeterince kafa yormuyor, ileride bizi nelerin beklediği üzerine düşünmüyoruz.

Tuhaf Gelecek; kendisine felsefeyi, eleştirel teoriyi, kurguyu ve teknolojiyi temel alarak bunun dışına çıkmak ve gelecek üzerine kafa yormak isteyen bir proje. Sorular sormak, tasarımlar yapmak, tartışmak, eleştirmek ve eleştirilmek isteyen bir proje. İlişki kurabildiği her alana müdahale etmeyi, bunlar hakkında tartışmalar yaratmayı ve tüm bunları Türkçe yapmayı istiyor.

Tuhaf Gelecek projesinin başlangıç adımı, Yeni Medya II: Ulusal Kongresi’nde düzenlediğim “Her Şeyin İnterneti: Bilgisayarlar ve İnternetin Geleceği” isimli atölye ile atıldı ve ilk kez orada duyuruldu.

Tuhaf Gelecek, farklı dijital üretim yollarını kullanarak bu amacı takip etmektedir. Sitedeki düzenli yazılar, podcast ve e-bülten düzenli olarak üretilen içeriklerin yayınlandığı formatları oluşturmaktadır. Ayrıca bir topluluk oluşturabilmek için Discord ve Are.na gibi platformların sağladığı imkanlar kullanılmaktadır.

Eğer Tuhaf Gelecek ile birlikte bir şeyler üretmek ya da projeye (istediğiniz her anlamda) katkıda bulunmak isterseniz, email yoluyla ya da Twitter hesabından ulaşabilirsiniz.


Tuhaf Gelecek Newsletter, başlangıçta Tuhaf Gelecek projesinin eviydi. Tüm makaleler yalnızca newsletter ile yayınlanmaktaydı. Ancak bunun makalelerin yayılmasına ve daha fazla kişinin onlarla etkileşime geçmesine engel olduğu hissine kapıldım. Diğer yandan da Tuhaf Gelecek ve onun üzerinden zihnimde canlanan konseptin her geçen gün beni daha da kapsayıcı bir hâle gelmesi üzerine formatın evrilmesi bir gerekliliğe dönüştü.

2019 içerisinde 10 bölümlük bir podcast sezonunun ardından verdiğim ara ile bu dönüşüm ihtiyacına daha kapsamlı bir şekilde yaklaştım ve Tuhaf Gelecek’i yalnızca bir fikir üretim alanı değil, aynı zamanda gelecek üzerine hep birlikte düşünebileceğimiz ve bu konuda bir şeyler yapmak isteyenlere destek olabilecek bir alan hâline getirmeye karar verdim. Bu dönüşümle ilgili daha kapsamlı bilgiye buradan ulaşmanız mümkün.